dimecres, 30 de juliol del 2008

Donant tombs per Croacia

Bones a tothom!!!!
Encara que ara no estiguem a Croacia, en aquests moments estem a Sarajevo (Bosnia i Hercegovina), avui us fare un resum del tomet fet pel pais vei, encara que despres i tornarem i farem la part del sud, Split, Dubrovnik i alguna illeta.
Com podeu pensar a Zagreb em fet les visites rutinaries, museus, esglesies, carrers i carrers, mercats i ,com no, cimentiris; pero no us vull atabalar explicant les obres, els edificis, be fare una petita excepcio amb el museu naif, es el primer del mon dedicat a aquest tipus de pintura, doncs Zagreb va ser molt important en aquest estil, molt guapo, pintent fins a l ultim detall, tant sigui d una flor o com uns yonquis es punxen. Fet aquest petit comentari, ara us vull parlar de sensacions, doncs a Zagreb n'he tingut de diferents. Una de les mes maques ha estat la que em tingut al mercat, puc dir-ho en plural per que els dos hem coincidir, ha estat amb les olors de les fruites i verdures, tot el cos s'ha emborratxat amb aquella increible olor a verdura i fruita de l hort, em sembla que no l'he sentit mai i aixo que estic criat a la Lleida "profunda", i ja no us dic quant ens hem menjat les tomates, els pressecs, la sindria, BRUTALS!!!! tot un orgasme pel paladar, un gust increible; pero no tot ha estat sensacions tant guapes, al cemintiri de Mirogoj, un dels mes important de Zagreb, ha estat tot el contrari. Hem arribat alla i hem comensat a donar tombar, entre tombes antigues i no tant antigues, veient imatges d'angels plorant, les tipiques escenes que pots trobar en un cimentiri de finals del segle XIX, hem trobat el monument en honor als caiguts a la I i II Guerres Mundials i aixi anant fent, fins que hem tombat i tot ha canviat, ja no es respirava pau, sino es notava una sensacio dura, forta, de patinem i no de tranquilitat, hem aixecat la vista i ens hem trobat amb el monument als caigut a la guerra de la independencia de Croacia, realment ha segut fort, incomodo, totes les lapides lluentes, ordenades per mesos, persones de totes les edats, quasi totes amb flors fresques i tot aixo amb musica d'opera de fons, que encara aguditzava aquesta sensacio. Em estat una mica i ens hem tornat a l'altra banda i tot just gira, hem tornat a sentir la pau i la sereno del comensament. Aquesta han estat unes de les sensacions mes remarcables que he tingut a aquesta ciutat.
De Zagreb ens hem anat cap a la costa a buscar la caloreta i ens hem sentat la base a Zadar, en l'epoca dels romans es deia Zara, seria d'Inditex? (broma massa facil), per visitar la part central de Croacia, pero no ha estat aixi, nomes hem fet la part del nord, el parc nacional de Paklenica, on ens hem trobat una concentracio de guiris impresionant i un mini parc tematic dedicat als costums del lloc, amb les feines tradicionals, etc, etc, a senyals de prohibit passar per mines, una mica xocant per estar en un parc nacional; el parc nacional dels Llacs de Plitvice que son Patrimoni de l'Humanitat, Cris tenies rao, son brutals, ens hem fotut una caminata d'entre 10 i 15 km, pero ha valgut la pena, sort que amb els bastonets no et canses tant; la ciutat de Šibenik on la catedral es Patrimoni, a aquesta temple ens hem trobat amb l'escut de Jaume I "El Conqueridor", si algu pot trobar la relacio que ens ho digui per que em al.lucinat. I d'aqui em saltat cap a Bosnia, pero aixo ja ho explicare un altre moment, que em sembla que ja m'he passat bastant.
Vinga senyors a disfrutar de les cervesetes, que nosaltres ja ho podem fer, aqui a Bosnia, es bastant mes economic que als altres paisos que hem estat.


Una llagrima a un heroi (cimentiri de Mirogoj, Zagreb)

Que caic (Castell de Zagreb)


Catalunya a Croacia (Šibenik)


Passeig nocturn (Zadar, Croacia)

Un tomet ( Parc Nacional dels Llacs de Plitvice)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

hola benet,soc jose de reca!!!!
com va tot?
feia dies que volia escriure pero per temps i la feina m'ha sigut imposible....
bueno espero que tu pasis d'allo mes bé y ens u expliquis quan tornis.....
vinga salut y força al canut.

el nen de les oques ha dit...

he rebut el correu i ja sta tot l'operatiu en marxa ben aviat us informarem no patiu, jejejejeje

per cert de totes totes em quedo amb la foto de la llagrima a l'heroi m'ha fet posar la pell de gallina!!!

Salut!!!

judit ha dit...

Hola nois! Com sempre ha resultat fascinant poder llegir les sensacions que el Benius descriu amb tanta passió. Llàstima que no pugui tenir més accès a internet, però és el que té estar d'ermitanyo al pallars sobirà. Petonassos!